Revista ”Actualitatea literară” a ajuns la numărul 50

Share Button

Revista „Actualitatea literară” a ajuns la numărul 50!

De-a lungul celor cinci ani de existenţă – primul număr apărând în luna octombrie 2010 – şi a celor 50 de apariţii în spaţiul cultural şi literar, în formă tipărită şi în format online, revista „Actualitatea literară” a oferit spaţiu de publicare multor scriitori de valoare din Lugoj, din întreg Banatul, din ţară şi din diaspora, singurul criteriu de selecţie fiind valoarea textelor primite la redacţie.

Încă de la primul număr, poetul Nicolae Silade, directorul revistei „Actualitatea literară”, în editorialul său ”De ce o nouă revistă literară” (Nr. 1, anul I, octombrie 2010, pag. 2) sublinia:

”Vă veţi întreba, şi pe bună dreptate, de ce o nouă revistă literară? Oare nu sunt mai multe decât destule cele care apar (încă) şi pe care nu le prea citeşte nimeni în afară de cei care le redactează şi cei care publică în paginile lor? Dacă e aşa, şi aşa este, ce mai contează una în plus sau în minus?

De ce nu am fi şi noi oglinda grupării noastre literare, de ce nu i-am publica şi noi pe cei care ne publică şi de ce n-am oferi şi noi, cu generozitate, spaţiu celor care se arată generoşi cu noi? Departe, însă, de noi, aceste gânduri! Pornim la drum din cu totul alte considerente. (…) Mai departe, Dumnezeu cu mila! (…)

al50Noi îi vom sprijini, îi vom promova pe cei talentaţi şi vom oferi cu generozitate spaţiu celor afirmaţi deja, ori de câte ori valoarea creaţiei lor o cere. Doar suntem Actualitatea literară.

Ne autoproclamăm o revistă a Unirii Scriitorilor din România, a tuturor celor care scriu în limba română, aici sau oriunde, tocmai pentru a păstra o distanţă egală faţă de orice grupare, asociaţie sau uniune de scriitori şi chiar faţă de membrii aceleiaşi grupări. Este o misiune extrem de dificilă, dacă ţinem cont de faptul că lumea scriitorilor e cea mai dezbinată, măcinată de orgolii, de invidie, de ură, dar sperăm să reuşim.”

Şi a reuşit din plin! Cu acest crez, cu această speranţă a pornit pe drumul anevoios, dar frumos, al susţinerii creaţiei literare şi al promovării literaturii de calitate, revista „Actualitatea literară”.

La mulţi şi foarte buni ani şi la multe numere, „Actualitatea literară”!

Adriana WEIMER

257

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.