Sărbătoare la “Balta caldă”, Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti

Share Button

Luni, 20 iulie 2015, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti îşi aşteaptă credincioşii pentru a participa la liturghie şi la agapa frăţească de după.

Ca în fiecare an, însă, mulţimea se adună încă din ajun, pentru a participa la starea de priveghi, slujba sfântului maslu şi multe rugăciuni.

Mănăstirea de la poalele Munţilor Poiana Ruscă este cunoscută de bănăţeni ca “Izvorul lui Miron”, în amintirea ctitorului ei, Patriarhul Miron Cristea, sau “Balta caldă”, datorită bazinului cu apă termală din incinta ei.

Sfântul lăcaş a primit numele izvorului tămăduitor, descoperit, prin harul divin, în urmă cu aproape un veac, de fostul mare Patriarh Elie Miron Cristea.

În 1911, pe când era încă episcop, Miron Cristea a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea ţinutului de la poalele Padeşului, a hotărât zidirea unei mănăstiri.

Temelia bisericii s-a pus un an mai târziu, prin dania familiei Glava din Româneşti. A fost terminată în 1929 şi inaugurată în 1931.

Se spune că aceia care au băut cu credinţă apa izvorului binecuvântat şi-au aflat tămăduirea.

Biserica mănăstirii a fost construită din piatră şi cărămidă în forma tradiţională a arhitecturii bizantine şi pictată abia după anul 1980, fiind unica din Banat cu picturi exterioare, urmând vechea tradiţie bucovineană, fapt care i-a atras şi supranumele de „Voroneţul Bănăţean”.

Nicolae SILADE

554

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.