Scandalul pensiilor speciale: un general de 45 de ani, care și-a câștigat gradele pe timp de pace, are pensie de peste 13.000 de lei, iar adevărații eroi care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial au pensii de patru ori mai mici

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Scandalul pensiilor speciale scoate la iveală și unele pensionări și angajări cu „cântec” din ministerul de Interne. Mai multor ofițeri li s-a aprobat ieșirea la pensie, după care au fost angajați în minister imediat. Așa că se bucură și de pensie și de salariu.

Legea permite acest lucru pentru că în urmă cu doi ani și jumătate PSD a eliminat prevederea ce le interzicea bugetarilor să cumuleze pensia cu salariul.

Unul dintre exemple este cel al secratrului de stat din ministerul de Interne, Cornel Ciocoiu. În vârstă de 45 de ani, acesta a trecut în rezervă în urmă cu o lună, cu grad de general și o pensie de peste 13.000 lei.

Ciocoiu a lipsit însă din MAI doar câteva zile. Reîncadrarea sa în funcție s-a făcut imediat astfel că acum el beneficiază și de pensie și de salariu.

Concret, în urmă cu un an, atunci când Ciocoiu era director general al Direcției Generale Management Operațional din MAI (funcție deținută din 2015), el câștiga în total 143.490 lei:

124.987 lei – salariu
11.757 – normă de hrană
4.290 – bani pentru echipament
2.456 – primă de vacanță

De acum înainte, chestorul în rezervă va câștiga lunar cel puțin 10.000 de lei, salariu, și o pensie de circa 13.000 de lei, ceea ce înseamnă că, anual, el va obține, cu tot cu celelalte venituri (norma de hrană, echipamentul etc) aproape 300.000 de lei.

În vreme ce un general care și-a câștigat gradele pe timp de pace ajunge să aibă pensie de peste 20.000 de lei, adevărații eroi ai țării, cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, își duc bătrânețile având pensii mult mai mici.

Ion Dobran (98 de ani), general de aviație, a participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice și a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comuniști, fiind dat afară din casă și obligat să muncească din greu în fabrică.

„Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizații de la veterani și de la decorație. Așa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia”, a spus acesta.

În opinia lui Dobran, pensiile fabuloase date militarilor de carton reprezintă „o răsplată pentru că unii i-au susținut pe alții în trecut”. (sursa: activenews.ro)

AL PRESS
Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.