știri ♦ ştiri pe scurt ♦ ştiri pe scurt ♦ ştiri

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

♦ Cele mai mari pensii le au procurorii şi judecătorii. Unii au chiar mai mult de 3.000 de euro. De exemplu, Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror şi comandat de penitenciar, s-a pensionat în 2005 şi astăzi încasează 56.800 lei brut, adică 12.000 de euro. Dacă s-ar ţine cont de contribuţia sa la bugetul asigurărilor sociale, atunci el ar avea dreptul la doar 3.600 lei. Dar legile votate de Parlament îi dau cu peste 11.000 de euro în plus.

♦ Șoferii care încalcă legislaţia rutieră şi care, pe lângă amendă, primesc şi 2 puncte de penalizare, altele decât cele premergătoare suspendării permisului, pot cere anularea acestora, în urma prezentării dovezii că au participat la vizionarea unui film educativ realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic, se arată într-un proiect de act normativ înregistrat de curând la Senat pentru dezbatere.

♦ Munca la stat a devenit mai profitabilă decât în mediul privat. Salariile angajaților la stat au crescut, în medie, cu 22%, doar anul acesta. Media salarială a depăşit pragul de 700 de euro net, iar funcţionarii publici câştigă aproape 900 de euro, nivel similar celui din Polonia şi peste cel din Ungaria.

♦ Un nou drog, care îi face pe tineri ”zombie” și care a făcut prăpăd în Europa și America de Nord, se află în atenția consumatorilor din România, unii dintre ei elevi de 13-15 ani. Specialiștii avertizează că acest drog „îţi prăjeşte creierul și te transformă în legumă”.

♦ În Luxemburg, benzina e mult mai ieftină decât la noi, unde mai mult de jumătate din preţ reprezintă taxe, fără de care un litru de benzina ar costa 2,90 lei, conform datelor Oil Bulletin, iar un litru de motorină 3,11 lei. Preţul carburanţilor a crescut cu 10% în acest an.

♦ Taximetriștii lugojeni intenționează să majoreze tarifele pentru transport cu 1 leu per kilometru. Dacă acum tariful este de 2,55 lei, taximetriștii speră să primească o aprobare prin care pragul să ajungă 3,40 lei. Majorarea tarifului va fi dezbatută în ședința din luna octombrie a Consiliului Local.

♦ „Rabla pentru electrocasnice” începe la sfârșitul lunii octombrie. Se pot cumpăra frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat în baza unui tichet similar cu cel pentru autoturisme, dacă vor fi predate cele vechi, care consumă multă energie.

♦ Serviciile publice de sănătate ar putea să fie diferențiațe în funcţie de plata CASS. Cei cu venituri mici ar beneficia astfel de mai puține servicii, iar cei care plătesc o contribuție mai mare la CASS se vor bucura de servicii suplimentare. În prezent sunt asigurate 15 milioane de persoane, dar sunt 17 milioane de beneficiari ai serviciilor de sănătate, pentru că şi cei care nu plătesc asigurările de sănătate beneficiază de asistenţă medicală.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.