știri ♦ ştiri pe scurt ♦ ştiri pe scurt ♦ ştiri

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

♦ Punctul de pensie va crește din 2019 la 1.265 lei de la nivelul actual de 1.100 de lei, măsură care va aduce costuri suplimentare de 18 miliarde de lei. În 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei, plus 10%, care va fi acordul global, iar în 2021 punctul de pensie va crește la 1.875 de lei.

♦ Administraţia locală pregăteşte un proiect de hotărâre prin care populaţia să fie scutită de la plata apei meteorice. Modificările Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare dau primăriilor posibilitatea să scutească populaţia de la plata taxei pentru apa de ploaie şi dacă dispun de fonduri să o achite.

♦ Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că nu există intenția de a se relua stagiul militar obligatoriu, chiar dacă sunt state care l-au reintrodus. Cel mai recent exemplu este cel al Suediei. Mihai Fifor a precizat că ministerul caută soluții ca rezerviștii să fie atrași din nou în sistem prin stimulare financiară.

♦ Vineri, 3 august 2018, de Ziua Timișoarei, primul vaporaș a pornit în teste cu pasageri pe Bega. Vaporaşele au nouă staţii (pontoane), iar un bilet costă 1 leu. Transportul în comun cu vaporaşul are reguli diferite, în sensul că nu pot urca mai mult de 50 de persoane pe un astfel de mijloc de transport. Deocamdată, o singură ambarcaţiune asigură transportul în comun, dar după rezolvarea problemelor birocratice şi semnalizarea canalului Bega, vor intra în exploatare şi celelalte.

♦ În condiţiile în care zeci de mii de români din străinătate şi-au anunţat intenţia de veni în ţară pentru a participa la mitingul antiguvernamental de pe 10 august 2018, Ministerele de Interne şi Finanţe au emis un ordin comun privind efectuarea unor verificări de amploare la granițele României, prin instituirea unor filtre suplimentare.

♦ Luni, 6 august 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar de joi intră deja în vigoare, o nouă lege prin care interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat care va putea fi amendat cu până la 10.000 de lei. De sancţionarea acestor fapte se vor ocupa poliţiștii, ofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, cei din cadrul Poliţiei de Frontieră, dar şi poliţiştii locali.

♦ Termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate s-a prelungit de la 5 la 7 ani, prin Hotărâre de Guvern. Astfel, chiar dacă pe carduri data expirării este 2018, în momentul în care sunt citite de aparatele speciale nu apare nicio eroare din această cauză, deoarece Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost actualizată şi le recunoaşte ca fiind valabile timp de doi ani după data de expirare inscripţionată.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.