Strategii şi calcule [short sport] Forţând limitele [short sport] Favorită

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Strategii şi calcule

Cu un avans de peste 3.500 de puncte faţă de Roger Federer în clasamentul ATP după ce a cucerit titlul la Toronto Rogers Cup 2018, Rafael Nadal s-a retras de la Cincinnati. “Cu părere de rău vreau să anunţ că nu voi juca la Cincinnati în acest an. Unicul motiv este că vreau să-mi protejez corpul şi să încerc să mă păstrez atât de sănătos cum sunt şi acum”, a declarat spaniolul după finala din Canada. Roger Federer, la rândul său declarând forfait la Toronto pentru că, citez, “trebuie să fiu atent la gestionarea efortului”, a revenit tocmai la turneul de la Cincinnati, cedând în finală la Djokovic. Sunt calcule, strategii şi fapte care au devenit frecvente în lumea tenisului, unde uzura fizică şi psihică sunt uriaşe, iar recuperarea după efort, în ciuda tehnologiilor actuale, este de multe ori neputincioasă.

Forţând limitele

Acum, la câteva ore după eşecul din finală al Simonei Halep la Cincinnati, putem înţelege şi mai clar ceea ce marea noastră campioană îi replica, enervată şi enervant pentru noi, cei care mai speram, maestrului său Daren Cahill, în setul trei final: “Nu mai merge, nu mai pot. Am avut şansa mea, nu mai sunt în stare !”. Posibil că, după marea victorie contra lui Sloane Stephens în finala de la Montreal, era prudent şi sănătos ca Halep să facă pauză la turneul american. N-a făcut-o, jucând zilnic două săptămâni în condiţii deloc normale (ploaie sau caniculă), forţată de managementul – marketing al organizatorilor, dar şi de dorinţa de a aduna puncte în continuare. După 42 de săptămâni pe prima poziţie în lume, Simona îşi doreşte cu siguranţă să încheie anul în acelaşi fel. Desigur, nici premiile în bani nu sunt de neglijat, dar e de lăudat faptul că, fără a se retrage în timpul turneului, liderul mondial a dus lupta până la capăt. Chiar şi epuizată fizic şi dezarmată de evoluţia sigură a adversarei, câţiva milimetri doar au oprit-o de la a se încununa de succes şi în finala cu Bertens, olandeza profitând norocos de conjunctura fizică şi, în consecinţă, mentală din jocul româncei.

Favorită

Până la urmă, un lucru extraordinar e clar de remarcat la campioana noastră, chiar dacă aparenţele înşeală. Schimbarea totală de comportament în momentele de mare tensiune şi soluţiile de mare efect şi eficienţă la care aceasta recurge în momente de criză. Alternanţa ofensiv/agresiv – defensiv/la siguranţă cu care a ieşit foarte bine în seria de jocuri consecutive adjudecate la Montreal şi Cincinnati, echilibrul psihic în adevăratele războaie ale nervilor ce au loc în miile de ore pe teren, progresul în atitudinea pozitivă pe care o afişează, indiferent de adversar (încă o dată, nu luaţi reper căderea din finalul…ultimei finale), toate acestea sunt premisele viitoarelor victorii. Pentru că asta a învăţat de-acum Simona: e favorită şi îi surâde, mereu, prima şansă.

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.