Succes pe deplin meritat! Asociația de Vânătoare Artemis Mănăștiur a obținut locul I la Festivalul Vânătorilor de la Bata – cel mai mare festival din România

Share Button

Duminică,  30 septembrie 2018, a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalul Vânătorilor, în localitatea Bata din judeţul Arad, eveniment inedit la care au participant mii de participanţi, printre care zeci de grupe de vânătoare din România (Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor, București – Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor) şi-au prezentat trofeele, rasele de câini de vânătoare, demonstrație de vânătoare cu șoimi, iar „Proba de ceaun” –  pregătirea în aer liber a diferitelor preparate culinare din carne de vânat a fost cel mai apreciat și așteptat concurs din cadrul festivalului, premiile acordându-se de către un juriu profesionist, după minuțioase dezbateri.

Spectacolele folclorice de muzică și dansuri din zona Văii Mureșului din cadrul evenimentului, au fost, de asemenea, foarte apreciate de numerosul public spectator, venit în număr foarte mare din zonă și județele învecinate, unii chiar din străinătate, precum și alte probe specifice vânătorești : proba „Pontare” – depistarea vânatului mic cu ajutorul câinilor de vânătoare și „încremenirea” câinelui până la comanda sau sosirea stăpânului, proba „Mistreţ în ţarc” – de hărțuire a mistrețului în țarc, proba „Urmărire pe urme de sânge” – cu câini dresați care pot găsi urma chiar și după 12 ore sau după ploaie, proba „Vânătoare virtuală”, proba „Aport din apă cu raţă”, proba „Boncăit” – imitarea sunetului scos de cerb, proba „Povești vânătorești”, tragere cu arcul şi mai multe ateliere sportive, tiroliene, concurs de cățărat. Au fost prezentate și câteva expoziţii cu trofee de vânătoare, cu care se mândresc vânătorii.

Asociația de Vânătoare Artemis din Mănăștiur,  a câștigat la ediția a XI-a 2018 a Festivalului Vânătorilor locul I la „Proba de ceaun” cu cel mai gustos preparat la ceaun din carne de mistreț și cei mai buni mititei din carne de căprior și mistreț, preparate cu multă măiestrie de către specialistul Ioan Kokai (vicepreședintele asociației) și ajutoarele sale, preparate delicioase, foarte apreciate atât de către juriu, cât și de participanții la eveniment, care au adresat numai cuvinte de laudă celor care au contribuit la obținerea acestui premiu și au reprezentat cu cinste asociația de vânătoare din Mănăștiur. La standul asociației au mai fost prezentate spre degustare slăninuță și salam de mistreț.

În cadrul evenimentului, s-au remarcat prin preparate gustoase și grupele de vânătoare: Grupa 16 Vladimirescu – județul Arad, care a pregătit ceaun din carne de berbec, Grupa Zăbalț – județul Arad, cu ceaun și mititei din carne de mistreț , Grupa Dumbrăvița – Fond 36 Monoroștia – județul Arad, cu ceaun din carne de mistreț, iar Grupa Lipova, cu ceaun din carne de mistreț cu ciuperci Champignon.

„Mulțumesc în primul rând domnului primar al comunei Bata – Ion Micurescu, pentru invitația la acest important eveniment, de asemenea mulțumesc tuturor membrilor Asociației ARTEMIS Mănăștiur pentru sprijinul și implicarea în activitățile asociației noastre de vânătoare și mai ales pentru contribuția adusă la câștigarea acestui important premiu, cu care ne mândrim!” – a declarat pentru Actualitatea, președintele Asociației de Vânătoare Artemis Mănăștiur – domnul Ionel Curuți.

Asociația ARTEMIS Mănăștiur, asociație înființată în anul 2011, administrează, prin președintele Ionel Curuți, vicepreședintele Ion Kokai și doi paznici de vânătoare, acest fond care se întinde pe o suprafață totală de 11.500 hectare, de la hotarul cu județul Arad și până în zona comunei Mănăștiur, o zonă de o frumusețe aparte, cuprinzând un număr de 10 localități rurale, cu o suprafață de pădure de 3.700 hectare, o zonă de dealuri și câmpii, străbătută de râul Bega și populată cu rațe sălbatice. În zona fondului de vânătoare se găsesc foarte mulți mistreți, căpriori, iepuri, vulpi, iar dintre păsări, fazani, coțofene, sitari, grauri, ciori, porumbelul gulerat și multe altele.  Administratorii fondului asigură cantitățile necesare de porumb pentru hrana mistreților, precum și sare și fân pentru hrana căprioarelor și a cerbilor.

Cel mai mare festival de vânătoare din România, un festival al culturii și arte culinare vânătorești, al tradițiilor familiilor de vânători, se dorește a fi un eveniment care nu promovează masacrarea în masă a vânatului, fiind susţinut financiar de către Consiliul Judeţean Arad, a avut loc la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii Europei.

Printre cei care participă la fiecare ediţie, cu Taverna Pecicană, preparând carne de mistreț la ceaun cu găluște şi servind participanții la eveniment cu pită tradițională de Pecica cu unsoare (felii de pâine unsă cu untură de porc, presărată cu boia de ardei și ceapă roșie) se află fostul ministrul de interne, Traian Igaş. Doritorii au avut posibilitatea de a cumpăra produse din carne de vânat la Ghiță Măcelarul sau pâine tradițională de Pecica, coaptă pe vatră, făcută numai din ingrediente naturale.

Festivalul Vânătorilor de la Bata a fost primul de acest gen din întreaga ţară, fiind preluat ulterior şi de alte localităţi din alte judeţe.

Estera CIMPONERIU

 

1303

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.