Veste incredibilă: contractele de credit nu mai sunt titluri executorii

Share Button

Contractele de credit nu mai sunt titluri executorii, incepand de astazi, atrage atentia avocatul Coltuc, care a declarat pentru reporterul.ro ca acest lucru este prevazut in legea ce modifica textul Codului de procedura civila

Legea 17/2017 de aprobare a OUG 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila modifica articolul 641 din cod, dupa cum urmeaza: „Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa”.

Initial, articolul 641 din Codul de procedura civila sublinia: „Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii numai in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa”.

In acest moment, contractele de credit nu sunt inscrise in niciun registru public, iar in lipsa unui astfel de registru ele nu mai pot fi titluri executorii. Atentie, nu trebuie sa confundam contractele de credit cu cele de ipoteca. Contractele de ipoteca mobiliara si cele imobiliare sunt inregistrate in Arhiva Electronica si, respectiv, la Cartea Funciara. Insa, daca bancile vor incerca sa execute valori in baza contractelor de ipoteca, atunci se va putea executa doar ipoteca si, mai mult decat atat, doar valoarea ce reiese in urma reevaluarii ipotecii.

Contractele de credit nu sunt inregistrate nicaieri, iar acestea nu mai pot fi titluri executorii. De aceea, din acest moment nu mai pot fi demarate proceduri de executare in baza contractelor de credit. In caz contrar, ele vor fi nule de drept. In opinia specialistului, variantele sunt doua – sa fie publicate toate contractele de credit intr-un astfel de registru sau sa se mearga in instanta pentru executare.

Legea este valabila pentru executarile viitoare sau in curs, inclusiv in cazul contractelor deja existente, a mai spus domnia sa, adaugand ca norma este una de procedura si are aplicabilitate imediata.

AL PRESS

418

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.