Volei A1: Dublă pe plus cu Bacăul. Calificarea în Final Four Cupa României

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

CSM Lugoj – CS Ştiinţa Bacău 3 – 0 (25:18, 25:23, 29:27)  

C.S.M. Lugoj: Petra (8p), Balintoni (3p), Kocic (22p), Babic (16p), Dinic (10p),  Jakic (10p), Roman, Cauc, Popa, Badiu, Vukomanovic, Bărbulescu – libero.  Antrenori: U.Segrt, D.Grbic, V.Canea.

C.S. Ştiinţa Bacău:  Rogojinaru (13p), Otasevic (12p), Faleş (9p), Koleva (9p), Cazacu (5p), Kapelovies (1p), Guncheva, Roşca, Şipoş, Ciucu, Monova – libero. Antrenori: F.Grapă, P.Cazacu.

Dubla întâlnire cu Ştiinţa Bacău se anunţa, previzibil, una spectaculoasă. Deşi solida grupare moldavă sosea la Lugoj după recenta semifinală de CEV Cup (o performanţă remarcabilă după ce a trecut de echipe din Serbia, Olanda şi Cehia şi a fost stopată de la ajungerea în actul final doar de … C.S.M. Volei Alba Blaj), istoria partidelor desfăşurate între cele două team-uri în Banat ne îndreptăţea să sperăm la confruntări echilibrate. Mai ales că şi sportivele ce reprezintă Lugojul avuseseră un parcurs foarte bun în campionat, acolo unde, la data meciurilor, obţinuseră deja calificarea în Play-Off de pe poziţia a cincea, în premieră istorică pentru voleiul de pe Timiş!

Miza şi concentrarea ambelor staff-uri tehnice a fost pe victoria în primul meci, eliminatoriu, cel din Cupa României, acesta fiind singurul  ce putea oferi un plus de performanţă în sezonul 2018-2019  atât pentru Bacău, cât şi pentru Lugoj. Mereu pe podiumul naţional şi cu performanţe în finala Cupei României, Ştiinţa pierduse deja şansele de a prinde bronzul naţional în acest campionat, C.S.M. Târgovişte aflându-se pe poziţia trei de-acum la o distanţă apreciabilă. Rămăsese meciul “care pe care” din Cupa României pentru a spăla cumva imaginea deteriorată din competiţia internă, cu obiectiv neîndeplinit.

De partea cealaltă a fileului, cum am mai scris, cuvântul de ordine in tabăra noastră a fost calificare în Final Four Cupa României 2019, pregătirile dublei cu echipa rutinatului Florin Grapă fiind axate pe atacarea cu toate atu-urile a acestui joc. Mai ales că lotul C.S.M. Lugoj este unul scurt, incomparabil cu cel al adversarului, care nu oferea multe opţiuni de schimbări şi recuperare în trei zile. Iar calculul a fost corect şi obiectivul îndeplinit, în urma unei evoluţii excepţionale a lugojencelor în primul meci. Cel mai valoros tehnic şi spectaculos joc al echipei în sezonul în curs, soldat cu o mare surpriză la nivel intern, care duce formaţia Lugojului (a treia oară în cei nouă ani consecutivi de A1, după Chiajna 2011 şi Cheile Grădiştei 2015) într-o companie selectă la Final Four Cupa României 2019, alături de C.S.M. V.A. Blaj, C.S.M.Bucureşti şi C.S.M. Târgovişte. Competiţie ce va avea loc la Alexandria, în 14-15 mai, după încheierea campionatului.

Punct de clasament pentru Play-Off

CSM Lugoj – CS Ştiinţa Bacău 2 – 3 (25:23, 18:25, 22:25, 26:24, 12:15) . C.S.M. Lugoj: Petra (12p), Balintoni (2p), Kocic (24p), Babic (12p), Dinic (12p),  Jakic (19p), Roman, Cauc, Popa, Badiu, Vukomanovic, Bărbulescu – libero.   Antrenori: U. Segrt, D.Grbic, V.Canea. C.S. Ştiinţa Bacău:  Rogojinaru (22p), Otasevic (8p), Faleş (7p), Koleva (20p), Cazacu (15p), Kapelovies (3p), Guncheva (1p), Şipoş (4p), Ciucu, Monova – libero. Antrenori: F.Grapă, P.Cazacu.

Un meci departe de miza primului, calitativ totuşi, în ciuda lipsei de motivaţie (niciuna dintre echipe neputând urca sau regresa în ierarhia internă, indiferent de rezultat) şi a oboselii acumulate în ambele loturi. O partidă lungă, cu răsturnări de situaţii, în care combinata română-bulgară a Moldovei a trecut la mustaţă de cea româno-sârbă a Banatului, într-o confruntare ce putea avea orice deznodământ. După dezlănţuirea nervoasă din jocul disputat cu două zile înainte, internaţionalele românce Rogojinaru, Cazacu, Kapelovies, Faleş, plus cele din Muntenegru (Otasevic) şi Bulgaria (Koleva) au reuşit pasul mic, decisiv, în setul cinci, pentru două puncte, în timp ce fetele noastre şi-au adăugat în clasament un punct ce poate fi important, în anumită conjunctură, în Play-Off.

După ultima etapă din retur, calificare de pe locul cinci în faza finală a Campionatului Naţional Divizia A 1 – pentru prima dată de când se joacă volei în Lugoj – a team-ului pregătit de cuplul Segrt-Grbic ! O performanţă specială, meritată, în condiţiile în care voleiul lugojean îşi dovedise superioritatea clară şi în faţa celorlalte două echipe retrase – Penicilina Iaşi şi Agroland Timişoara, ultima învinsă de C.S.M. Lugoj de trei ori din septembrie până în decembrie!

  Play – Off: 1. C.S.M. Volei Alba Blaj,  2. C.S.M. Bucureşti, 3. C.S.M. Târgovişte,      4. C.S.U. Ştiinţa Bacău,  5. C.S.M. LUGOJ, 6. Dinamo Bucureşti

În start de Play-Off, în meci transmis în direct de postul Digi Sport, C.S.M. Lugoj evoluează vineri, 22 martie, de la orele 17.00,  în Sala Elite, pe terenul campioanei actuale C.S.M. Bucureşti, primul joc pe teren propriu fiind sâmbătă, 30 martie, orele 18.30, cel cu C.S.M Târgovişte.           

Dan H. BRUDIU

Volei CEV Cup – finala, tur: Naşele … naşelor

CSM Volei Alba Blaj – Yamamay Busto Arsizio 0-3 (19:25, 16:25, 14:25)

Sibiu, 19.03., Sala Transilvania, 2000 spectatori.

Blaj: Aleksic, Lazarevic (7p), Newcombe (8p), Baciu (2p), Ninkovic (3p), Zhidkova (3p),   Kitipova (2p),  Onyejekwe (2p),  Karakasheva (3p),  Cirovic, Aleksic, Vujovic, Delros, Rus.    antr. Darko Zakoc. Yamamay: Herbots (12p),  Gennari (13p),  Orro (6p), Bonifaccio (9p), Meijners(14p), Leonardi, Berti (4p),  Grobelna,  Botezat, Cumino, Piani, Peruzzo, antr. Marco Mencarelli.

Super-atmosferă la Sibiu: pe cât de bine organizate de gruparea blăjană au fost evenimentele din jurul meciului tur al finalei Cupei CEV (e drept, a contat experienţa găzduirii Turneului Final al Champions League la Bucureşti, în 2018), pe atât de lipsite de replică în teren au fost sportivele antrenate de Darko Zakoc marţi, în turul finalei contra italiencelor reprezentând Yamamay Busto Arsizio.

Favorite la start, oaspetele s-au dovedit chiar mai puternice decât în etapele precedente, clubul italian (câştigător al competiţiei în 2009 şi 2011, finalist în 2015) desfăşurând un volei de clasă şi dominând net viitoarea campioană naţională a României. În care una din cheile jocului a fost, evident, anihilarea totală la start a Ioanei Baciu, cea mai bună voleibalistă a momentului, care a privit meciul mai mult din postura de rezervă. Un volei italian medaliat permanent în competiţiile internaţionale, o echipă aflată în prezent pe locul cinci în competiţia internă şi câteva nume consacrate sau de mare perspectivă pe scena mondială, cum sunt italiencele Gennari, Leonardi, Bonifaccio, Orro sau belgianca Britt Herbots (atenţie la acest nume !) şi olandeza Floortije Meijners, cea mai valoroasă voleibalistă a finalei.

A doua finală consecutivă europeană pentru voleiul din Blaj şi România, după  al treilea trofeu al Europei, Challenge Cup, adjudecat de C.S.M.Bucureşti acum trei ani. Performanţe mari, maxime în condiţiile actuale pentru voleiul autohton, pentru care rămâne speranţa unei comportări onorabile, oricum mai bune, sperăm, a Blajului în returul ce are loc în PallaYamamay, sala de 5000 de locuri din Busto Arsizio (provincia  Lombardia, 83.000 locuitori), la data de 26 martie. Vom reveni.

Dan H. BRUDIU

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.