Volei Divizia A1: Săraci la masa bogaţilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Marile probleme financiare la clubul C.S.M. Lugoj – clar subfinanţat în condiţiile numărului de secţii şi obiectivelor acestora – continuă.  Singura ramură sportivă de prima ligă exclusă din programul de finanţare a sportului de performanţă aprobat de Consiliul Judeţean Timiş – voleiul – se află în acest moment în situaţia în care sportivele şi antrenorii evoluează doar pentru onoare şi propriii suporteri, într-o stare permanentă de tensiune, în condiţiile în care restanţele financiare datorate au atins cote greu de suportat.

Mai precis lunile septembrie – parţial, octombrie şi noiembrie pentru echipa nou formată. Plus încă două-trei luni, în cazul a trei sportive şi celor trei antrenori ce au rămas la echipă din sezonul trecut. Şi ne referim la lotul actual, nemaivorbind de sportivele care au părăsit lotul în vară.

Motivele sunt de neînţeles, atât timp cât colegele de întrecere ale lugojencelor în Divizia A 1, precum şi alte multe grupări care activează în primele ligi de volei, baschet, handbal, fotbal, etc. sunt beneficiare de fonduri impresionante din partea autorităţilor locale şi judeţene în condiţii perfect legale.

Fonduri publice majoritare (caz general în România), în condiţiile în care sumele obţinute din sponsorizări abia ajung pentru a achita cazări, utilităţi, taxe de studii universitare şi multe alte cheltuieli necesare pe care clubul de utilitate publică nu are posibilitatea legală de a le angaja din surse proprii.

Vorbim despre o grupare emblematică pentru municipiu, care se află de opt ani în prima ligă, mereu în primele şase oraşe ale ţării, având în perioada citată cele mai bune rezultate din istoria acestui sport în Lugoj. În condiţii mereu dificile, dar niciodată atât de nefavorabile şi lipsite de soluţii ca la momentul actual. În care grupul îşi propune şi poate realiza o performanţă similară cu cea realizată în sezonul trecut, intrarea în Play – Off A 1.

Ne întâlnim la jocul pe teren propriu al lugojencelor  (locul şapte în clasament la un punct de locul şase – Dinamo) care are loc sâmbătă, 9 decembrie, de la orele 18,30, contra unui adversar ce a furnizat mereu partide spectaculoase în Banat – Clubul Sportiv Universitar Medicina Tg. Mureş (locul opt, un punct în spatele C.S.M. Lugoj).

Iar după o săptămână, în 16 decembrie, la aceeaşi oră, primim vizita campioanei Volei Alba Blaj. Într-o demonstraţie practică a conceptului de performanţă maximă într-o urbe mică ce şi-a propus lucruri mari şi chiar le-a realizat. Punct ochit, punct lovit, fără ezitări. Se vede treaba că, în condiţii normale, se poate. Exemplul Blaj nu e unic. Dar presupune, evident, implicarea totală a autorităţilor, oamenilor de suflet şi profesioniştilor de meserie din jurul echipei.

Prieteni, fiţi alături de voleiul de la C.S.M. Lugoj!

Rezultatele etapei a opta:

CSM Târgoviște – CSM Lugoj  = 3 : 0 (25:19, 25:17, 25:20)

După ce s-au calificat, practic, în turneul final al Cupei României (alături de Bacău, Blaj şi C.S.M. Bucureşti), târgoviştencele au trecut, pe teren propriu, de CSM Lugoj într-o partidă în care lugojencele au dat o replică bună. Cveticanin (11 p.), Bălae şi Jakic ( câte 7 p.), Shvanska şi Roman ( ambele 6 p.) au fost relizatoarele principale ale Lugojului, în timp ce la dâmboviţence au excelat americanca Fairs (13 p.), canadianca Sybeldon (11 p.), slovaca Hroncekova (10 p.) şi căpitanul echipei, voleibalista spaniolă Collar (10 p.).

Dinamo Bucureşti – ACS Penicilina Iași = 3 : 0 (25:14, 25:18, 25:17)      

Cu americanca Field , veterana Marcovici (15 p.) şi ex-timişoreanca Ungureanu (17 p.) în vervă pe teren propriu, Dinamo sare pe locul 6 de Play-Off după un meci controlat da capo al fine. După eşecul pe teren propriu cu C.S.M. Lugoj, Penicilina are mare nevoie de puncte pentru moral, dar ele pot veni tot mai greu în disputa cu echipele de top.

CSM Volei Alba Blaj – Știința Bacău = 3 : 0 (25:14, 25:20, 27:25)

Imposibil de învins pe propriul teren, tripla campioană ardeleană a avut de furcă în faţa Târgoviştei, care a fost la un pas de 2 : 0 la Blaj, iar acum cu trupa lui Florin Grapă, în ultimele două seturi. Din nou evoluţie foarte bună a Ramonei Rus (introdusă în locul cubanezei Cleger), principala responsabilă de revenirea pe tabelă a gazdelor. Pentru Bacău, Faleş (7) şi Berdilă (11) au punctat cel mai mult, nu destul însă pentru a produce surpriza.

CSM București –  Universitatea NTT Data Cluj = 3 : 0 (25:17, 25:16, 25:20)

Joc fără probleme pentru gazde care, indiferent de sextetul introdus în teren, alcătuiesc o garnitură ce se va bate în Play-Off cu şanse reale la titlu în acest an.

CSU Medicina Tîrgu Mureș – UVT Agroland Timișoara = 1 : 3 (25:19, 8:25, 18:25, 22:25)     

Redutabile pe propriul teren, medicinistele au surprins oaspetele în primul set, jocul curgând apoi spre un rezultat scontat, în condiţiile valorii superioare a trupei bănăţene. Bacşiş (20 p. !), muntenegreanca Lakovic (12 p) şi ex-mureşeanca Petra (10 p) s-au dovedit din nou decisive pentru Agroland, în timp ce Iancu (15 p.) şi Varga (10 p.) au punctat cel mai mult pentru gazde, într-un meci foarte echilibrat cu excepţia setului doi.

Dan H. BRUDIU

Salvează

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.