Volei feminin: C.S. Municipal Lugoj – griji şi speranţe la al optulea an în prima ligă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Chiar dacă pare îndepărtat mijlocul lunii octombrie, cel care, să zicem, aprinde fitilul noii ediţii de campionat în Divizia A1 la volei, lucrurile nu sunt, cum se spune, deloc aşa cum par. Într-un sport (evident, nu singurul) care nu-şi poate permite vacanţă, tradusă în imposibilitatea întreruperii pregătirii sportivilor perioadă îndelungată şi frământări la nivelul conducerilor tehnice şi administrative (cele opt luni de competiţie trebuind a fi construite cu inspiraţie în cele patru diferenţă dintre sezoane), perioada prin care trecem este decisivă în creionarea evoluţiei echipei C.S.M. Lugoj în 2017-2018.

Al optulea an consecutiv în prima ligă, în care niciunul dintre ani n-a semănat cu cel precedent, va aduce destule schimbări la nivelul lotului. Chiar dacă obiectivul secţiei de volei va fi în principiu acelaşi ca în anii trecuţi. O evoluţie bună, cu volei de calitate, cu public asemenea alături de echipă şi o clasare onorabilă în compania unor grupări care pornesc favorizate din start de condiţii financiare, implicit organizatorice, la care e greu de crezut că Lugojul va accede vreodată. Oricât de mult şi-ar depăşi, sportiv, condiţia.

Acest lucru pentru că suntem parteneri (cu o singură excepţie, Blajul, orăşel cu un buget impresionant şi un C.S.M. triplu campion al României) în competiţie cu echipe reprezentând exclusiv reşedinţe de judeţ cu ambiţii şi acces la finanţări importante, iar depăşirea acestora în plan sportiv presupune mulţi factori îndepliniţi, în paralel cu foarte puţini paşi greşiţi. Din informaţiile sigure pe care le avem până la această oră, alături de campioană mutări spectaculoase au efectuat deja C.S.M. urile din Bucureşti şi Târgovişte, Bacăul, Dinamo şi Agroland Timişoara.

Cunoscute fiind problemele subfinanţării clubului şi motivele acesteia, se încearcă în aceste zile, şi primul pas a fost făcut prin rectificarea de 200.000 lei în şedinţa din iulie a Consiliului Local Lugoj, achitarea parţială a datoriilor rezultate în lunile anterioare şi menţinerea la linie de plutire a unui nucleu de sportive, în paralel cu negocieri privind transferarea altora care să acopere locurile vacante pe poziţiile importante din lot.

Primul post care solicită înlocuitor este cel de coordonator de joc, împrumutul Lorenei Ciocian de la Ştiinţa Bacău nemaifiind posibil. Titulară cu o evoluţie excelentă (10 puncte în finala cu Universitatea din Bordeaux) în formaţia Bacăului, campioană europeană universitară cu câteva zile în urmă în Polonia, sportiva va reveni în lotul antrenat de Florin Grapă din acest sezon. Două posturi de centru sunt de acoperit – unul liber de anul trecut, altul datorită plecării americancei Krista De Geest. În ce priveşte atacantele, în lipsa Ramonei Rus, care a ales să-şi continue activitatea la o echipă din zona superioară a clasamentului şi a sportivelor străine Olga Krasteva şi Alexandra Warren, se caută soluţii. Patru – cinci mutări de făcut. Bune şi ieftine, mai greu de găsit. Dar cu consecvenţă şi tact, sperăm că vom putea reveni cu veşti bune.

Certitudinile acestui moment sunt căpitanul echipei Ionela Canea, coordonatoarea Natalia Preda, centrul Daiana Roman, secundul Gabriela Bălae, liberoul Adriana Rotaru şi foarte tinerele junioare ale C.S.Ş. Lugoj parte din lot şi anul trecut.

O vară fierbinte, în care trei din sportivele lotului au fost selecţionate şi au evoluat oficial sub tricolor: Adriana Rotaru în echipa naţională de senioare – preliminarii C.M. Japonia 2018, Daiana Roman în lotul naţional de junioare – Campionatul Balcanic şi Georgiana Popa în cel de cadete – preliminarii C.E. cu calificare, meciuri la turneul final în august. Alături de evidentele griji cauzate de nivelul deocamdată scăzut al finanţării, speranţe în redresarea rapidă a lucrurilor, cumulată cu pasiunea şi profesionalismul staff-ului tehnic, în aceeaşi componenţă: Valerijan Luka (A1), Uglijesa Segrt (A2), Vasile Canea (prep.fizic) şi sprijinul oamenilor care apreciază munca acestui colectiv. S-auzim de bine!

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.