Ziua Forţelor Terestre, sărbătorită în devans

honeywell

Share Button

Este cunoscut faptul că în fiecare an, la data de 23 aprilie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, este serbată Ziua Forţelor Terestre, Sfântul Gheorghe fiind considerat patronul spiritual al militarilor din rândurile forţelor terestre.

Profitând de săptămâna “Şcoala altfel” şi că elevii, la data de 23 aprilie, intră în vacanţă, conducerea Unităţii Militare 01220 Lugoj a avut o idee mai mult decât inspirată organizând în devans sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Putătorul de biruinţă şi în acelaşi timp patronul spiritual al al militarilor alcătuitori ai forţelor terestre, aşa cum am amintit mai sus.

Marţi, 19 aprilie 2016, UM 01220 şi-a deschis larg porţile în cadrul acţiunii “Ziua Porţilor Deschise”, porţi pe care au “năvălit” zeci de elevi  însoţiţi fireşte de cadrele didactice “aferente”.

“Operaţiunea militară” a purtat denumirea (şi ea foarte inspirată) de “Armata – o şcoală altfel”, acţiunea desfăşurându-se pe mai multe ateliere: de prezentare  de echipamente militare, tehnică de luptă, aparate de artilerie, armament de artilerie şi infanterie, tehnică de transmisiuni, totul culminând cu o tragere demonstrativă cu muniţie de manevră.

La ora realizării documentării noastre am întâlnit “grădiniţari” din grupa mare şi mică de la Centrul Special de Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca” – Lugoj, Grădiniţa Specială, dar şi elevi de clasa a X-a, însoţiţi de Cristina Velici şi Corina Novăcescu, elevi din clasele a II-a şi a III-a ai Şcolii Gimnaziale Nr. 2 (Daniela Drăgan şi Mariana Stîngă), şcolari din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială “Eftimie Murgu”(Dolores Rotariu Kiss), de  la Şcoala Gimnazială Nr. 3 (Elena Borchescu, Maria Miclea, Norica Bodea) şi elevii claselor a VII-a A şi B de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 (Margarete Moroz şi Costinel Niţu).

Elevii s-au simţit în pielea unor adevăraţi soldaţi, unii dintre ei mai mici decât o mitralieră, un aruncător de grenade, sau un Kalaşnikov. S-au urcat într-o maşină militară răsucind volanul cu tăria lor, au vorbit la staţii de transmisiuni, s-u căţărat pe tunuri… Ce mai? Adevăraţi “sodaţi universali”!

Copiii s-au simţit excelent, dar şi profesorii. Iată ce ne-a declarat educatoarea Cristina Velici de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca”:

“După cum vedeţi copiii sunt impresionaţi de armament, de camioane, este o activitate super-interesantă nu numai pentru copii, ci şi pentru noi, adulţii, care nu am mai văzut pe viu aşa ceva”.

Reprezentantul Centrului Militar Zonal a prezentat oferta educaţională a M.Ap.N. La final, cadrelor didactice însoţitoare li s-au înmânat pentru şcolile din care fac parte, diplome de participare foarte frumoase.

“Vinovaţii”, de data aceasta cu mare vină, au fost col. Ion Teca, comndantul unităţii şi lt.col. Ciprian Puşcaşu, locţiitor comandant, care au organizat o activitate fără cusur. Dar să ascultăm părerea unuia din “împricinaţi”:

“Încercăm prin această acţiune să spargem bariera aceea conceptuală, că armata ar fi o instituţie închisă. Asta ne-am propus şi cred că am şi reuşit. Vom permanentiza astfel de manifestări şi, de Ziua Armatei, vom face o nouă prezentare”, ne-a declarat col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj.”
O aşteptăm cu viu interes şi asigur ospitalierele noastre gazde că vom răspude prezent la invitaţia pe care sunt sigur că ne va fi făcută.

Mircea ANGHEL

520

mondograniti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.