Ziua Lugojului, celebrată cum se cuvine

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Luni, 19 decembrie a.c., ca un preambul al sărbătoririi Zilei Lugojului, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor Lugoj, revoluţionarii lugojeni au oferit doritorilor tradiţionalul, de acum, ciolan cu fasole (1000 de porţii) şi un pahar de vin fiert.

revolutionarii1site

Marţi, 20 Decembrie, s-au împlinit 27 de ani de când Lugojul a devenit al doilea oraș liber de comunism din România. Festivitățile dedicate celei mai importante zile din istoria oraşului au început la ora 10, la Cinematograful “Bela Lugosi”, cu şedinţa solemnă a Consiliului Local al Municipiului (ideea desfăşurării şedinţei la cinematograf a fost una mai puţin inspirată, deoarece sala a devenit arhiplină cu mult timp înaintea orei anunţate de a începe, astfel că “presarii” au stat în stradă) şi ca o consecinţă logică, această non-relatare din faţa locului.

Înainte de ora 11, revoluţionarii s-au adunat la Ceasul Electric, înarmaţi” cu “Tricolorul cu gaură”, locul de unde s-a declanşat scânteia Revoluţiei. Aceştia au străbătut apoi traseul parcurs în seara zilei de 20 decembrie 1989, între Primăria Municipiului Lugoj şi Unitatea Militară de pe strada Timișoarei. Odată cu trecerea convoiului de revoluţionari prin faţa celor două biserici, Adormirea Maicii Domnului şi Pogorârea Sfânului Duh, s-au tras clopotele. M-am oprit chiar în faţa celei de a doua biserici, unde păstoreşte preotul Caius Capotescu şi am făcut nişte fotografii coloanei de participanţi, care se îndreptau spre Troiţa ridicată în memoria eroilor, sprea depune coroane de flori . Între timp au început să zvonescă clopotele. Zvonul lor strident părea că vine din înălţimea cerului şi aducea cu glasul plin de deznădejde al celor doi eroi, Daniel Brocea şi Valentin Rosada, izvorând din piepturile goale în care un scelerat a descărcat arma. Deodată mi-am pus o întrebare retorică: oare avea nevoie Lugojul de o filă de istorie scrisă cu sângele unor tineri nevinovaţi?

revolutionarii2site
Au avut loc depuneri de coroane şi slujbe religioase la Crucea din faţa Primăriei, Troiţa din faţa staţiei OMV, Monumentul Revoluţiei din Lugoj, Cimitirul Ortodox și Cimitirul Catolic,, la mormintele celor trei eroi lugojeni căzuți în decembrie ’89 – Daniel Brocea, Valentin Rosada, răpuşi de gloanţe la Lugoj şi al lui Norbert Pongratz, căzut la Reşiţa. La eveniment au participat primarul Francisc Boldea, viceprimarul Cristian Galescu, consileri locali, conducători de instituţii şi de asociaţii din urbea noastră, populaţie civilă şi alţii. De remarcat faptul că şi în acest an la manifestări a luat parte şi Gelu Voican Voiculescu, care se pare că a devenit un prieten al revoluţionarilor lugojeni şi implicit al Lugojului. La ora 17, s-a făcut retragerea cu torţe având drept punct de plecare Ceasul Electric şi cu punct terminus Univesitatea Europeană I.C. Drăgan. Manifestările s-au încheiat cu un dineu oficial oferit de Pimăria Lugoj în cinstea revoluţionarilor. Atât la sosirea primarului Fancisc Boldea, cât şi pe parcursul dineului, revoluţionarii au aclamat minute în şir: Boldea, Boldea, Boldea!

La dineu a participat şi Gelu Viocan Voiculescu, care s-a comportat foarte modest, sociabil, lăsându-se pozat cu revoluţionarii lugojeni. Poate că aş fi nedrept dacă nu aş aminti despre comportamentul absolut civilizat de care au dat dovadă revoluţionarii, pe toată perioada manifestărilor, dar şi a dineului.

Mircea ANGHEL

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.