Ziua Vânătorilor de Munte, la 101 ani

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Înfiinţare. La 3 noiembrie 1916, s-a înfiinţat primul batalion de vânători de munte. După Primul Război Mondial s-au înfiinţat mai multe batalioane, grupuri (a 3 batalioane – echivalent cu un regiment) şi divizii de vânători (a două grupuri).

Lugoj. În anul 1928, a fost dislocat în garnizoana Lugoj Batalionul 12 Vânători ”Spătaru Coman”, venit de la Suceava. Locţiitor al comandantului de batalion a fost numit maiorul Dimitrie Petrescu Tocineanu. În anul 1930, maiorul Tocineanu este avansat locotenent-colonel şi numit comandant al acestui batalion.

În anul 1934, batalionul a fost dislocat din Lugoj în garnizoana Câmpeni şi odată cu acesta a plecat şi locotenent-colonel D. P. Tocineanu. Plecarea pe front. În anul 1941, batalionul făcând parte din  Divizia 3 Munte a plecat pe frontul din Crimeea, apoi în nordul Caucazului, unde a suferit pierderi grele.

După război, în anul 1961, unităţile de vânătorilor de munte au fost desfiinţate de guvernul României – nu de sovietici, care au plecat în anul 1958, şi au fost reînfiinţate în anul 1964.

În prezent armata română are 7 batalioane de vânători de munte (5.000 militari).

Foto 1: Locotenent-colonel D. P.Tocineanu, Lugoj 1930;

Foto 2: Sublocotenent (profesor) Ion Fodoreanu din B.12 VM, căzut pe frontul din Caucaz, în  septembrie 1942, având 28 de ani. Timp de 10 ani, a purtat cu el un carneţel unde îşi nota  diverse gânduri, opinii, stări, sentimente. Pe ultima pagină a carneţelului, cu puţin timp înainte de moarte a  scris două strofe:

”Când aud cucul cântând
Şi mierliţa şuierând
Nu mă simt om pe pământ
Şi nici nu ştiu al cui sunt.

Eu spun cucului să tacă
El se urcă pe-altă cracă
Cântă hoţul de mă SEACĂ
Inima mea să nu-mi treacă”

Tatăl lui, Ion Fodoreanu, soldat în armata austro-ungară, pe care nu l-a văzut, a murit în anul 1917, în Rusia, iar el, Ion Fodoreanu, ofiţer în armata română, a murit în anul 1942, tot în Rusia.

Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere ”Lt. erou Petre Lațcu” Lugoj

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.