Corporaţia Meseriaşilor din Lugoj ţine sus steagul tradiţiilor breslaşilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Joi, 14 decembrie 2018, nouă meseriaşi mari, calfe şi zidari (dar şi cu „presari”), cu Vasile (Belinţan) zece, care mi-i întrece, mări se vorbiră şi se întâlniră, la oră de seară, chiar după apus, la localul GASTHAUS, care, după „invadarea” Daciei de către farmacii, jocuri de noroc (cazinou), a devenit locul unde meseriaşii se-ntâlnesc, conform unei vechi tradiţii, de două ori pe an: o dată înaintea Rugii Lugojene, iar a doua oară, înainte de Crăciun.

Alegerea s-a dovedit a fi una „la meserie”, deoarece restaurantul este unul modern, elegant, bucătăria rafinată, iar „renii” (ospătăriţele erau nişte „încornorate” cu coarne de ren) ne-au servit exemplar.

Lucrările de socializare au fost deschise de Vasile Belinţan, „starostele” corporaţiei, care a propus păstrarea unui moment de reculegere pentru doi membri ai corporaţiei, care s-au „transferat” în acest an la “Corporaţia Îngerilor”. Dumnezeu să-i odihnescă în pace! Şi, pentru faptul că e un meseriaş de elită, a umblat puţin şi pe la trăistuţa cu cuvinte frumos meşteşugite, încheind cu o zicere profundă: „Viaţa e o clipă, moartea e o veşnicie.”

A urmat la cuvânt ing. prof. Francisc Constantin Boldea, prima-rul tuturor lugojenilor, cel care s-a confesat în faţa meseriaşilor:

„Am descoperit ceva. Că în afară de faptul de a fi sănătoşi, cel mai important lucru în viaţă este să nu întârzii. Să nu întârzii să faci ceva şcoală. Să nu întârzii să faci ceva meserie. Să nu întârzii să te însori. Să nu întârzii să ai copii. Să nu întârzii să-i spui soţiei, în fiecare zi, că o iubeşti. Să nu întârzii să le spui zilnic copiilor că îi iubeşti. Să nu întârzii să ai nepoţi. Să nu întârzii să-ţi ajuţi copiii, atunci când au nevoie. Să nu întârzii… Eu cred că este cea mai frumoasă expresie, de care ar trebui cu toţii să ţinem cont, în tot ceea ce facem. Uneori încercăm să-i întârziem pe alţii, fără însă a şti că, de fapt, ne întârziem pe noi înşine”.

Se pare că vorbele spuse de către primar le-a mers meseriaşilor la suflet, ceea ce i-a determinat să aplaude îndelung – ba mai mult – unul dintre ei, a exclamat:

– Bravo domnule primar! A fost cea mai frumoasă cuvântare pe care aţi rostit-o vreodată în faţa noastră.

Cel de al doilea vorbitor a fost Sorin Stragea, care, în stilu-i caracteristisc, adică elegant, discret, echilibrat, mo-derat, plin de de bun-simţ, modest, a punctat: „Dintr-un centenar, am dedicat zece ani Lugojului, atât timp cât am fost primar şi apoi deputat”.

În sală au fost prezenţi mulţi tineri de la Asociaţia Fusion of Arts (FOA), asociaţie cu care corporaţia colaborează fructuos, pregătind schimbul de mâine. Aceştia, între care s-au numărat şi trei dintre proaspeţii laureaţi ai Festivalului FestArt Tm, Angelo IANCU (Marele Premiu), Larisa DANCIU şi Yvonne MOŞ, ambele Pemiul de Excelenţă, au oferit celor prezenţi o repriză muzicală de înaltă ţinută artistică, din care, evident nu puteau să lipsească colidele.

Acompaniamentul la orgă a fost asigurat de o foarte tânără profesoară, Eliana (Eli) ZAH. Astfel a luat sfârşit cea de a XXIV-a întâlnire, după ce au fost reînnodate vechile tradiţii. Nu ne rămâne decât să le urăm la cât mai multe întâlniri!
Și… La mulți ani!

Mircea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.