Cel mai important festival-concurs din zona de vest a țării, „Lada cu zestre” – ediția XII-a 2018, s-a încheiat cu rezultate remarcabile pentru Făget

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, amplă manifestare a Centrului de Cultură și Artă Timiș, finanțată de Consiliul  Județean Timiș, s-a încheiat cu spectacolul de gală care a avut loc duminică, 17 iunie 2018, în sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara. Au evoluat pe scenă formațiile de cântece și dansuri, tarafuri, recitatori, soliști vocali și instrumentiști din localitățile câștigătoare Făget, Timișoara, Buziaș, , Deta, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Boldur, Jimbolia, Jebel, Ghilad, Moșnița, Voiteg și Mașloc.

Competiția a fost foarte strânsă, la cele șapte evenimente folclorice din cadrul concursului participând peste 1.500 de artiști din 63 de localități, cei mai talentați reprezentanți, atât la categoria Laureați, cât și la categoria Zestrea Timișului. Juriul a fost format din: maestrul Gelu Stan, dr. Daniela Băcilă, prof. Remus Vălungan – secțiunea muzicală, maestrul Toma Frențescu, maestrul Peri Vasile (Arad), maestrul Marius Ursu (categoria: Laureați) și maestrul Nicolae Stănescu (categoria: Zestrea Timișului) – secțiunea coregrafie, Tania Țunaș, dr. Adela Popa și Alina Mafa – secțiunea: Recitatori dialectali, teatru, dr. Maria Hadiji și dr. Marius Bacriu – secțiunea Expoziții, colecționari și chef Nicolaie Tomescu și prof. Mărioara Pisat – secțiunea Gastronomie tradițională.

„Ideea organizării şi desfăşurării în spaţiul timişean a unui festival –  de folclor – a venit fără îndoială de la faptul că zona Banatului tezaurizează o cultură ţărănească remarcabilă, care nu este în totalitate cunoscută publicului contemporan. S-a simţit, deci, nevoia unei revigorări în acest domeniu. Astfel că, la începutul anului 2006 se decide înfiinţarea unui festival – concurs care să dinamizeze activitatea culturală a judeţului, festival concurs care a primit denumirea simbolică de „Lada cu zestre”.

Centrul unei zone etnofolclorice distincte, Făgetul a fost prezent la Lada cu zestre încă de la primele ediții ale acestui festival, obținând rezultate remarcabile, fără însă să aibă sclipirea pe care ne-am fi așteptat cu toții să o aibă. Mai mult, între 2014 -2016, aproape că a dispărut din peisajul artistic zonal, fapt pe care l-am remarcat cu mirare și tristețe, deopotrivă.  În anul 2017, însă, la faza zonală a Lăzii cu zestre, desfășurată la Tomești, am avut deosebita surpriză să regăsesc pe scena festivalului reprezentanții Făgetului, având o prestație neașteptată, spectaculoasă, chiar.

În acest an, 2018, la ediția cu numărul XII a Festivalului Lada cu zestre,  Făgetul a revenit în forță, obținând rezultate deosebite: 5 premii I, un premiu II, două premii speciale și o mențiune. Sunt rodul muncii depuse de o echipă tânără și dornică de afirmare în peisajul folcloric bănățean, condusă de un om pe care Dumnezeu l-a înzestrat atât cu talent, cât și, iată, cu calități  de lider. Felicitări, Mircea Cârțișorean!” – a declarat pentru publicația Actualitatea, Dr. Adela POPA, Șef Serviciu Cultură al Consiliul Județean Timiș.

Făgetul a obținut următoarele premii: Corul liceului „Traian Vuia”, coordonat de către profesorul Mircea Sturza – premiul I; la Secțiunea Soliști vocali 6-8 ani: Theea Patricia Ploscariu – premiul I; Secțiunea Recitatori dialectali, Anisia Lazăr – premiul I; Secţiunea Poezie dialectală şi teatru popular,  peste 18 ani: Eugen Necşa  – premiul I; Secțiunea Artă populară, Eugen Barbos – premiul I; Secțiunea Muzicală, instrumentiști peste 18 ani, Ioan Beschiu, premiul al-II-lea, la interpretare fluier; Secțiunea Gastronomie, Voichița Lupulescu, premiu special cu „sucitura pe tuleu” și Emanuela Magyar cu „iahnie de fasole”; Secțiunea Coregrafie Ansambluri de Obiceiuri – Ansamblul Făgețeana cu „Obiceiuri de nuntă din țara Făgetului” – Mențiune I.

„Sunt mulțumit de performanță pe care Făgetul a înregistrat-o și anul acesta, în cadrul celui mai important festival-concurs, de păstrare și valorificare a culturii tradiționale din zona de vest a țării, dar nu pe deplin. Am obținut premii importante, dar știu că puteam obține mult mai mult. La Făget avem instrumentiști valoroși, avem interpreți vocali, avem dubași în fiecare sat, avem fanfară, avem și alte coruri și cu siguranță avem posibilitatea de a urca în vârful ierarhiei, pentru că aici tradițiile sunt la ele acasă. Trebuie doar să înțelegem că este de datoria fiecăruia dintre noi să arătăm cât talent, câtă unicitate și câte valori se regăsesc în acest spațiu. Felicit și mulțumesc tuturor concurenților, în mod deosebit premianților și celor doi oameni, fără de care nu puteam realiza nimic, primarul orașului, prof. Marcel Avram, și directorul Casei de Cultură, prof. Mihaela Erika Popovici. De asemenea, vreau să mulțumesc, în mod cu totul special, tuturor membrilor ansamblului Făgețeana, părinților acestora și coregrafului Cristian Moț, pentru implicare și profesionalism. De menționat este și faptul că anul acesta, solistul ansamblului Făgețeana, Dorinel Gavriluț Pîrvoni, a obținut locul I la secțiunea muzicală, interpretare vocală la categoria de vârstă peste 18 ani, acesta concurând pentru localitatea sa de origine, Gladna Română, comuna Fârdea. Este al doilea an consecutiv în care corul liceului „Traian Vuia”, coordonat de către profesorul Mircea Sturza, aduce acasă, la Făget, trofeul premiului I și tot al doilea an consecutiv în care Eugen Necșa, recitator în grai, reușește o performanță similară. Mulțumim pentru sprijin și ajutor conducerii liceului, domnului director Victor Birău, și tuturor celor implicați ca voluntari. Așteptăm cât mai mulți tineri și veterani talentați, atât din rândul instrumentiștilor, a dubașilor, precum și a dansatorilor, să ni se alăture în efortul nostru de a contura o imagine cât mai corectă, a tot ce înseamnă cultură tradițională la Făget.” – a declarat pentru publicația Actualitatea, Mircea Cârțișorean – referent cultural, coordonator al ansamblului folcloric Făgețeana.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6610 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.