Tratatul româno-ungar, semnat la Timişoara în 1996

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Retragerea trupelor sovietice. În martie 1990, a început retragerea trupelor sovietice din Ungaria fiind necesare cca 1.000 de trenuri. Majoritatea ungurilor îi regretă deoarece pe timpul lor benzina, electricitatea  şi gazele erau ieftine, cei cca 100.000 de militari sovietici dotaţi cu 974 tancuri moderne (3 divizii mecanizate, o divizie de tancuri, o divizie de aviaţie şi unităţi de sprijin) cumpărau mâncare, pălinkă fiartă şi vin unguresc. După plecarea lor, majoritatea complexelor de vinuri  au intrat în faliment, iar industria băuturilor alcoolice tradiţionale a avut un mare declin.

Reorganizarea  armatei ungare. În 1991, armata ungară a desfiinţat diviziile, fiind transformate în Corpul 1 Armată (2 brigăzi mecanizate, 2 brigăzi de tancuri) în zona de nord a ţării cu Austria, Cehia şi Slovacia), Corpul 2 Armată (3 Bg. Mc., 1 Bg.Tc.) în zona de sud  cu Iugoslavia şi Corpul 3 Armată (3 Bg.Mc.,1 Bg.Tc.) în est cu România.

Armata 4 “Transilvania”. La Cluj era comandamentul A 4 române care avea în compunere Divizia 11 Mecanizată (Oradea), D. 81 Mc. (Dej), D. 6 Tc. (Tg.Mureş) şi 2 brigăzi de vânători echivalent cu 3 corpuri de armată, adică cât toată armata ungară.  România mai avea 3 armate:  A 1 la Bucureşti, A 2 la Buzău şi A 3 la Craiova.

Tratatul de reducere a armatelor. După un an, în 1992 a intrat în vigoare Tratatul de reducere a efectivelor şi armamentelor  din ţările NATO şi cele din fostul Tratat de la Varşovia care s-a finalizat în 1995, când Ungaria a rămas cu 800 de tancuri (echivalent cu 3 divizii mecanizate model NATO) iar România cu 1375 tancuri (echivalent cu 6 D. Mc. model NATO). În prezent Ungaria mai are doar un batalion de tancuri model NATO (54 tancuri moderne ruseşti), iar România – 5 batalioane de tancuri model NATO ( 270 tancuri vechi româneşti).

Tratatul româno-ungar. La 16 septembrie 1996, s-a semnat Tratul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungaria.

Art.1: încredere, cooperare, respect reciproc; Art.2: reducerea armatelor la nivel de apărare; Art.3: abţinere de la ameninţarea cu forţa sau folosirea forţei; Art.4: respectarea frontierei şi a integrităţii teritoriale; Art.5: colaborare în toate domeniile de interes reciproc; Art.6: consultări  în problema securităţii şi apărării, colaborare militară; Art.7: sprijin reciproc pentru a se integra în UE şi NATO; Art.8: colaborare în domeniul economic; Art.9: cooperare în domeniul ştiinţific; Art.10: cooperare în  scopul preveniri, reducerii şi eliminării poluării; Art.11: cooperare în dezvoltarea  navigaţiei pe Dunăre; Art.12: cooperare în domeniul culturii şi educaţiei; Art.13: protejarea monumentelor istorice; Art.14: condamnarea  manifestărilor de ură, discriminare etnice sau religioase; Art.15: drepturi şi obligaţii ale minorităţilor; Art.16: cooperare în domeniul comunicaţiilor; Art.17: cooperare în domeniul sănătăţii; Art.18: contacte între organizaţii politice, sindicale, religioase, sportice ș.a.; Art.19: facilitarea de contacte între cetăţeni; Art.20: asistenţă juridică reciprocă; Art.21: soluţionarea prin negocieri a diferendelor; Art.22: tratatul nu este îndreptat împotriva nici unui stat terţ; Art.23: tratatul  se încheie pe 10 ani, cu prelungire automată pe noi perioade de câte 5 ani; Art.24: tratatul dintre România Socialistă şi Ungaria Populară din 1972 şi-a pierdut valabilitatea; Art.25: tratatul va fi înregistrat la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Semnatari: Nicolae Văcăroiu (pentru România) şi Gyula Horn (pentru Ungaria)

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere “Lt.erou P.Laţcu” Lugoj

 

 

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.